Turen gik til Øresund

Da torskene jo mere eller mindre har forladt Storebælt har snakket længe gået på om vi ikke skulle tage os sammen og få kørt en tur til Øresund og dyppe båden. Det blev weekend og det var den eneste weekend i et stykke tid hvor tiden var til en tur, men vejret var ikke helt med os. Vind fra nord og 6-8 sm. Jeg forhørte mig på nettet og meldingerne delte sig i 2 lejre. “Det er bare om at komme afsted”-lejren og “Når vinden er i nord, så bliv hjemme hos mor”-lejren. Vi valgte dog at satse på at vi kunne finde ly på sydsiden af Ven. Så planen var lagt. Per var som altid klar, men Per skulle på arbejde, så han kunne ikke komme med. Så først var det bare Per og jeg. Per og jeg blev enige om at vi skulle være en mere i båden. Til sådan noget torskefiskeri kunne vi lige så godt var tre. Jeg ringede for sjov (lidt) til Jannick fra Team Lille-my for at høre om ikke han kom med sin store nye båd og gav os en tur, alternativt kunne han jo køre op og hoppede med os. Som sædvanlig var Jannick optaget af jagt (tror snart vi skal lave en intervention på ham og tvinge ham til at vælge mellem jagt og fiskeri haha) så han skulle selvfølgelig ikke med. Jeg kom i tanke om at en af forældrene fra min datters klasse, altid var god for en fiskesludder til de obligatorisk trivselsarrangementer i klassen. Han er en erfaren og ivrig kyst, flue, sø og alt muligt andet fisker så han skulle sgu have et tilbud. Lørdag aften kl 20 ringede jeg til Kristian og spurgte om han var klar til at tage på fisketur kl. 06 søndag. Der var en reaktionstid på 1-1½ sekund og så var det afgjort. Kristian var klar. På denne tur bestod teamet altså af Kristian, Kristian og Per. Per skulle jo på arbejde så vi blev kun os tre.

Båden blev hentet og Martin fra Team SR-fishing havde været så letsindig og besvare mine mange spørgsmål omkring Øresund tidligere, så han blev lige generet lidt med lidt flere havne og rampe spørgsmål. Mange tak for hjælpsomheden Martin.

Vi forlod Korsør søndag morgen kl. 06.15 i -1 grader, men klart vejr. Per blev samlet op i Slagelse og så fortsatte vi de resterende 80 minutters kørsel mod Runsted havn. Det sidste korte stykke i Rungsted foregik for os 3 fra provinsen, med at sige: Orv se lige det kæmpe hus der, se lige det slot der osv, indtil Kristian siger: Og det er endda kun 2. række til vandet…. Nå men vi holdt ind på tanken lige ved siden af havnen og tankede 30 liter på tanken. Den var i forvejen halv fuld, men altid rart med lidt ekstra brændstof når man er i ukendt farvand. Fra tanken kunne vi se at der allerede var lidt liv på havnen. Vi skyndte os at proviantere og så ellers komme over på havnen. Masser af plads ved slæbestedet hvor der kunne komme 4 både i ad gangen. Der var en båd ved kajen og en der var ved at blive sat i. Per stødte på en bekendt der også skulle ud og vi hilste lige på og fik lidt anvisninger omkring parkering og automat.

Det så ud til at være super vejr og der var skønt på vej ud af havnen. Så snart vi rundede havneindløbet blev vi overrasket af hvor tæt på Ven egentlig lå. Der var lidt gang i bølgerne men ikke mere end vi sagtens kunne sejle små 20 knob. Planen var at sejle til sydsiden af Ven og finde de kæmpe kæmpe stimer af sild som vi altid har hørt er i Øresund. Så skulle vi fange lidt sild og få et par målertorsk under stimerne. Jow jow planen var soleklar.

Velankommet til sydsiden af Ven begyndte vi at søge rundt. Der var sgu ikke meget at lodde og efter en halv times tid begyndte vi at miste tålmodigheden. Vi blev enige om at sætte lidt grejer til trolling i stedet og så begyndte at trolle rundt om Ven og tage et smut ind over Koraldybet. I Koraldybet står der sild året rundt….har jeg hørt. Vi fik sat den ene side, men downriggeren i styrbord side ville ikke samarbejde. Jeg forsøgte at fejlsøge, men forgæves. Så vi fiskede med 2 stænger på downriggeren i den ene side og 2 dipsy i den anden side. Vejret blev hårdere og hårdere jo længere nord på vi kom. Da vi rundede Ven nordlige spids var der skumtoppe på bølgerne og vi fik en god vippetur. Over 140 fod vand vræler den ene stang med dipsy. Det var lidt sjovt for vi havde sgu ikke regnet med at det skulle være en torsk der tog blinket i den øverste del af vandlaget, men det var en flot torsk på 3,5kg cirka. Der begyndte at vise sig nogle flotte bananer på ekkoloddet efterhånden som vi nærmede os Koraldybet og vi fik 2 fine torsk mere på downriggeren. Vi vendte rundt og tog en tur mere ind over Koraldybet og ned langs Ven igen sydover.

Pludselig tonede der noget frem på ekkoloddet der lignede store sildestimer. Vi blev enige om at hive de 4 trollingstænger og prøve at fange lidt sild. Lynhurtigt var vi klar og drejede båden rundt og tilbage mod waypointet…. men sildene var væk. Det lykkedes os et par gange at ramme en endnu større sildestime og de fik sildeforfang og hele baduljen lige ned i hovedet, men ikke så meget som et nøk fik vi. De var åbenbart på farten for de var ikke at finde de samme steder igen. Efter flere forgæves forsøg med stimen under os opgav vi.

Solen var så småt begyndt at gå ned og vi drønede ind mod land syd for Rungsted. Her satte vi igen grejerne og trollede op mod Rungsted havn. Det gav et par torsk mere. Vi blev overrasket over hvor tæt Skovshoved og Rungsted egentlig lå på hinanden. Vel ankommet i havn kunne jeg konstatere at vi havde brugt 30,8 liter så det var vel skænket på tanken hehe.

Det var vores første tur i Øresund uden det voldsomme held. 5 torsk blev det til og man kan selvfølgelige sige at det var 5 torsk mere end vi ville have fanget i Storebælt.

På turen derind havde vi diskuteret om vores fisketegn egentlig var fornyet og om vi havde husket at vælge automatisk fornyelse, så den eneste der med garanti havde fisketegnet i orden var Kristian og med 5 fisk havde vi opfyldt hans kvote af torsk. Så det gik jo op i en højere enhed (vi har tjekket og selvfølgelig havde vi andre også orden i sagerne og et gyldigt fisketegn). Det bliver ikke sidste gang vi besøger Øresund, men næste gang når vinden er i nord, så bliver vi hjemme hos mor!

UPDATE: Jeg har fundet fejlen på downriggeren og har bestilt et nyt kabel til den!

5 Comments on “Turen gik til Øresund”

  1. Fin historie – til næste gang så få lagt disse pladser ind i plotteren, og hvis der er indenfor de næste 2 mdr, så er det positionerne oppe mellem Helsingør og Helsingborg der tæller; det er mange år siden vinterfiskeriet er foregået syd for Ven (sommeren er noget helt andet) http://www.teamsvinet.dk/6729394

  2. Bare rolig sæsonen er snart slut og jeg har nogle voldsomme abstinenser efter at komme på vandet 🙂 er så småt gået igang med at rigge op til laksene 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.