Makrel bonanza, sild, horn og KNURHANE

Jeg fik en del SMS’er om at vejret ville blive rigtig godt tirsdag d. 1/8 og om ikke Team Emilie skulle på vandet. Men ak, ferien var slut og arbejde kaldte. Da jeg sad på arbejdet om mandagen kom jeg i tanke om at jeg jo allerede havde planlagt at arbejde hjemme om tirsdag, så det ville jo ikke være umuligt at komme på vandet lige efter job. Mandag aften blev båden hentet og gjort klar. Jeg vidste at Per O ikke kunne komme på vandet. Per I er lige startet på job igen efter sin rygoperation, men jeg ringede alligevel for at høre om han var klar. Da meldingen løb på fladt vand, kunne han simpelthen ikke modstå, så han tog pladsen som gast. Flere gange i løbet af tirsdagen fik jeg sms’er fra Per om at han var så klar og glædede sig til at komme på vandet. Tiden sneglede sig af sted, mens jeg fra mit skrivebord kunne se ud af vinduet på nogle vimpler der hang ubevægelige ned langs flagstængerne. Da klokken slog 16 strøg jeg ud af døren. Bakkede bilen rundt og hægtede traileren på. Besked til Per: “NUUUU” og så ellers ned i lystbådehavnen. Ringede lige til Dylfi på vejen, som også var på vandet. Jeg ville have en status på fiskeriet og så lige høre hvor de lå så jeg måske kunne få et glimt af den nye yacht. Peter kunne fortælle at Thorlaksen havde oplevet et rent makrel bonanza med mågesjov og store stimer af makrel. Vi blev helt elektriske og fik hurtigt båden i vandet. På vej ud kaldte vi igen Peter på VHF’en for at høre hvor de lå. Det blev letmatros Emilie der svarede for Dylfi da Peter var ved at vikle line ud. De lå ved Egholm flak. Vi droppede at se båden denne gang, da vi havde planer om lavbroen. Så vi ønskede forsat knæk og bræk og sejlede ud af havnen. Da vi sejlede ud af havneindløbet mødte vi Thorlaksen. Det var en mand der var svær at skyde igennem på det tidspunkt. Det kunne man tydeligt fornemme. Nils fortalte om de vilde oplevelser med makrellerne og gav os en cirka position. Vi takkede og drønede videre i vores færd efter makreller.

Det gik strygende på det flade vand. Vi sejlede fuld skrue og båden lå bare fint stille. Så ingen problemer for Per. Da vi ankom til lavbroen kunne vi igen se de flotte ekkolodsbilleder som til forveksling lignede dem jeg så på sidste tur. Der gav de dog ingen fisk, men liv var der. Det var der slet ingen tvivl om. Så var det bare et spørgsmål om hvad det var for noget liv.

Per var første mand med pirk og makrelforfang i vandet. Der er makreller råber han. Jeg når lige hen til kanten og ser 6-8 makreller svømme omkring han forfang. De hugger dog ikke. Vi kigger på hinanden. Så er der jo I hvert fald makreller. Der var stort set ingen strøm og vandet var ekstrem uklart. Der var ikke rigtigt noget der huggede, men vi kunne jo se fine bananer/buer på loddet som burde være aktive fisk og vi kunne se store stimer af fødefisk. Først da vi begyndte at fiske meget dybere skete der noget. Makreller og hvilling huggede under stimerne. Næsten helt ved bunden. Vi kunne heller ikke undgå at få sild med op ind i mellem. På et tidspunkt troller vi langsomt igennem et brofag. Det undrer os at der også ses aktive fisk i de øverste vandlag, men at vi ikke fanger noget her. Waterwolf kameraet giver os svaret. Store stimer af hornfisker svømmer rundt få meter under overfladen. Herunder er stimerne af fødefisk så. Nedenunder fødefiskene er der så makreller, hvilling og små torsk. Der er meget liv må man sige.

På et tidspunkt har Per sit forfang helt nede og ramme bunden. Der er hug og han hjuler en lille fisk ind. Han holder den ude over kanten og siger: “Det er da vist en Skandinavisk dræber”. Det er en hentydning til engang han blev bildt ind at en Ulk gik under tilnavnet Skandinavisk dræber og var dødsens farlig. Jeg kigger over og tænker lige først at det er en fjæsing. Per siger: “Er det en knurhane?”. Så går det ellers stærkt. “Ja for helvede Per…det er en Knurhane, få den ind, få den ind”. Kort efter kan vi beundre den fornemme fangst.

En grå Knurhane på 150 gram. Normalt ville vi lade sådan en lille fætter svømme videre, men der er ikke mindstemål på en Knurhane og da vi aldrig har taget en før, blev den altså aflivet. Det er først for nylig at vi er blevet opmærksomme på alle de arter der faktisk huserer i Storebælt. Knurhanen anede jeg ikke kunne fanges her, før jeg så den flotte knurhane der blev fanget til Storebælt Cuppen i 2016.

Samtidig havde vi hørt fra Dylfi at han havde fanget en Havkarusse, så der åbner sig en helt ny verden af arter, for os.

Nå men fisketuren fortsætter og vi hiver sild, torsk, hvilling og lidt flere makreller op, mens de dårlige vittigheder og det kammeratlige grovekornede drilleri tager til. Der er dog ingen makrel bonanza til os. Det kommer aldrig rigtigt helt I gang, men vi får da fisk. Hen under aften begynder det at blæse op og der kommer lidt dryp. Vi bliver enige om at trolle hjemover med et par dipsy divere og et par små Apex blink, men jeg ordner fisk. Per kan ikke undlade at nævne (højlydt flere gange) at vi altså ifølge Bjarne (Heimann) ikke fisker korrekt. Vi sejler på tværs af strømmen og så fanger vi INTET. Per og Bjarne får deres vilje og vi ændrer kurs så vi sejler mod strømmen. Da jeg er færdig med at ordne fiske og vil tage grejet ind, sidder der en stor fed hornfisk på den ene Apex. Ja ja måske den huggede inden vi ændrede kurs, okay! 🙂

Alt i alt en rigtig dejlig tur.

Herunder kan du se 2 videoer. Første video er fra turen og den består af fiskeri, dårlige vittigheder og grove drillerier mellem venner. Der er klip fra WaterWolf kameraet også. I video nummer 2 er det udelukkende klip fra Waterwolfen i vilkårlig rækkefølge. Så hvis du er interesseret i hvad der sker dernede så kan du også have fornøjelse af den, selvom vandet er så uklart at der ikke altid er meget lys.

2 Comments on “Makrel bonanza, sild, horn og KNURHANE”

  1. Super beretning og virkelig en underholdende film 🙂
    Gåsebryst og knurhane – det kan Store Per bare !

    1. Tak Peter. Ja gåsebryst er han rimelig stabil i….knurhanen var udelukkende en test fra skippers side. Jeg sørgede for at Emilie II lå lige oven på knurhane-spottet og lod ham så fiske. Hehe…ej det var sgu en god fangst 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.