Gennemgang af VHF installation

Jeg synes ofte, at jeg hører folk der ikke kan snakke sammen på VHF eller at deres AIS signal ikke kan ses på vesselfinder m.m. Det kan der jo være mange årsager til og med hensyn til AIS og vesselfinder skal vi huske at vesselfinder ikke er live data og vi kan bliver sorteret fra hvis der er meget trafik på klasse a båndet. Vejret spiller også en stor rolle for hvor langt vi kan række med vores antenner, men det vi kan gøre er at sørge for at vores installation er lavet så optimal som muligt. Man kan teste sin installation med et SWR meter. Jeg er ikke ekspert på området, men har lavet lidt opsøgende arbejde og spurgt, læst og snakket med nogle folk, med mere viden end mig, på området. Det er der kommet denne lille video ud af, hvor jeg helt konkret gennemgår en VHF installation på en fiskemakkers båd.

Husk:

 1. strøm direkte til VHF fra batteri, med passende sikring i mellem.
 2. antennekablet må ikke foldes rundt om sig selv, så hellere klippe det til.
 3. antennekablet skal helst ikke stripses sammen med andre strømkabler.
 4. tjek din installation ind i mellem med et SWR meter.

I er meget velkomne til at kommentere video, indlæg eller facebook opslaget, hvis I har nogle rettelser til det jeg siger.
I morgen går turen atter engang til Møn.

5 Comments on “Gennemgang af VHF installation”

 1. Super video har selv været det i gemmen
  Det er en fordel at klippe de ledninger der sidder på vhf så tæt på den som det er muligt at sætte en sikkring der og så køre der fra til dit batteri med 6 kvadrat , og træk en sort 1,5-2,5 kvadrat mere og sæt den på % på dit batteri og på stel på kassen på din vhf så vil den sende og modtage bedre

 2. Hej Kristian man mister ikke mere signal fordi kablet er viklet rundt om sig selv,Fordi det er et coaxialkabel. Man får måske mindre støj fordi viklinger med coaxialkabel hindre signal/støj at løbe fra indersiden af kablet og ud på ydersiden af kablet og omvendt. Men det er en ret god ide at korte kablet op fordi at længden på kablet alene gir en masse tab. Det er jo bare at finde et datablad på feks Rg58 kabel som der normalt bruges og så se hvad der er opgivet af tab pr meter det står gerne pr 100meter og så kan man hurtigt regne lidt på det 3dB er en effekthalvering så hvis du feks har 3 dB tab ja så sender du kun med 12,5 watt. Mvh Morten Team Bersærk.

 3. Hejsa
  I din udemärkede video om SWR forhold, siger du at i tester på kanal 16. Dette er absolut ikke anbefalet, da du så blokerer den internationale nödkanal. TEst hellere på kanal 72 eller 77

  1. Hej Jens. Tak for din besked og jeg er helt med på at kanal 16 bruges som nødkanel. Årsagen til at jeg nævner at man skal teste på kanal 16, er udelukkende fordi det står i manualen. Der står direkte at nogle VHF radioer sender kraftigere på kanal 16 og hvis man skal have det rigtige resultat, så skal der altså testes på kanal 16. Men vi er helt enige om at man normalt skal sørge for at holde kanal 16 åben. Tak for input. Mvh Kristian

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.